Vårt gemensamma arbetssätt är en otrolig styrka

Det lilla effektiva företaget med det stora företagets resurser. I SSC Lindvalls fall är detta definitivt ingen klyscha. Det räcker med att blicka ut över de 2 700 kvadratmeter stora lokalerna på Energivägen i Kalix, och se de hypereffektiva maskinerna i aktion. Inte minst den nya 10 ton tunga NC-fräsen som bearbetar företagets efterfrågade ljud- och brandklassade paneler. 10 tons skräddarsydd investering ”Den är skräddarsydd för oss”, förklarar ägaren och VD:n Mats Lindvall och klappar stolt den högeffektiva NC-maskinen. ”Vi har lagt ner mycket tid på att utforma och förankra kravspecifikationen, med bland annat extrema krav på prestanda och kvalitet…

Mats Lindvall
Mats Lindvall

Det lilla effektiva företaget med det stora företagets resurser.

I SSC Lindvalls fall är detta definitivt ingen klyscha. Det räcker med att blicka ut över de 2 700 kvadratmeter stora lokalerna på Energivägen i Kalix, och se de hypereffektiva maskinerna i aktion. Inte minst den nya 10 ton tunga NC-fräsen som bearbetar företagets efterfrågade ljud- och brandklassade paneler.

10 tons skräddarsydd investering

”Den är skräddarsydd för oss”, förklarar ägaren och VD:n Mats Lindvall och klappar stolt den högeffektiva NC-maskinen. ”Vi har lagt ner mycket tid på att utforma och förankra kravspecifikationen, med bland annat extrema krav på prestanda och kvalitet på profilfräsningen och akustikborrningen av panelerna.”

Prestigefyllda projekt

Stockholm Waterfront
Stockholm Waterfront

Just panelerna är lite av SSC Lindvalls stolthet som specialinredningsfabrik för objektsmarknaden. Det är exempelvis tusentals kvadratmeter sådana som pryder det inre av det iögonfallande kongresscentret Stockholm Waterfront. Projektet var en gigantisk utmaning både för Lindvalls och hela SSC-gruppen, inte minst montagedelen.

Samtidigt värnar Mats även om de mindre uppdragen.

”Jag är övertygad om att det är vår flexibilitet och långsiktighet som gjort att vi kunnat utvecklas genom alla decennier. Vårt signum har alltid varit att skynda långsamt och förståndigt, och då måste man också vara öppen för alla sorters jobb – både stora och små”, säger han.

Platt organisation, effektiv kunskapsöverföring

Mats framhåller också personalens kompetens och lojalitet.

”Vi har en platt organisation där alla drar åt samma håll vilket gjort det lättare att införa vårt eget Produktionsledningssystem (LPS) och att arbeta med ständiga förbättringar. Idag har vi arbetssätt och rutiner som främjar engagemang, delaktighet och ordning och reda. Visst återstår det mycket men bara det vi åstadkommit hittills har som jag ser det bidragit till att vi kunnat uppfylla våra tillväxtmål på 10 procent per år.”

”Och både vår långa erfarenhet och vårt gemensamma arbetssätt är en otrolig styrka i de många komplexa utmaningar som vi tar ansvar för att lösa. Förutsättningar och detaljer förändras oftast löpande under projektens gång vilket kräver extremt bra kunskapsöverföring och koordinering. Ofta är det någon som varit med om en tidigare redan testad lösning som vi kan ha som utgångspunkt i ett nytt projekt”, säger Mats.

Medarbetarna stolta varumärkesbärare

Engagemanget och förståelsen hos personalen gäller även byggandet och vården av SSC:s varumärke.

_DSC7717_rev”Vi är stolta över att bära och förmedla ut SSC:s värden. En enkel orsak är att vi har fått uppleva varumärket som en konkret framgångsfaktor genom de många prestigefyllda projekt vi fått vara huvudleverantör till. När man ser de fina resultaten som till exempel Stockholm Waterfront så triggar det givetvis att ta sig an nya utmaningar. Och när vi ser tillbaka på de komplexa processerna i projekten och SSC-gruppens förmåga att ta helhetsgrepp från införsäljning till att produkterna är inmonterade inser jag att det är det som är det riktigt unika för SSC.”

10-procentig tillväxt

Den här marknad- och processinsikten, viljan att investera i ny teknik och modet att utveckla arbetssätten har betalat sig för Lindvalls.

”Det går mycket bra. Vi håller våra årliga tillväxtmål och har nått upp till en volymökning på 27 procent de senaste tre åren. Vi håller en hög investeringstakt, bara 2012 har vi investerat för 4 miljoner, förutom 10-tonnaren även i en ny UV-lacklina. Men det som är roligast är att förfrågningarna om nya spännande projekt fortsätter att rulla in”, avslutar Mats Lindvall.

anders@cco.se