Världens tystaste skjutdörr

En skjutdörr är ett klassiskt sätt att öppna eller stänga av ett rum och spara utrymme. I små rum ger skjutdörren mer fri vägg- och golvyta och gör därmed rummet större. Med glasade skjutdörrar får man också in mycket ljus i rummet.

I sitt produktprogram har SSC både integrerade och utanpåliggande skjutdörrar. Tidigare har SSC kunnat garantera en ljudreduktion på 30 decibel. Men genom ett omfattande utvecklingsarbete hos SSC Öhns snickeri i Umeå har ljudreduktionen radikalt kunnat förbättras för skjutdörrarna.
– Främst handlar det om en vidareutveckling av tekniken, berättar Peter Forsséll, VD vid SSC Skellefteå AB.

Ett slagkraftigt alternativ

Att SSC:s skjutdörrar nu klarar hela 35 decibel (35db R´w eller Rw 38-39) innebär att de blir att räkna med i många fler byggprojekt än tidigare.
– Ett slagkraftigt alternativ i kontors- och konferensrum där man inte vill att det som sägs ska höras ute i korridoren har sett dagens ljus, säger Peter Forsséll.
Jonas Hällgren, Aros Arkitekter, välkomnar den nya skjutdörren på marknaden.
– Vi ritar många kontor och ser det här som en möjlighet till alternativa inredningslösningar. Bättre ljudegenskaper är ett avgörande steg framåt för användningen av skjutdörrar, menar han.
Jonas Hällgren pekar på att eftersom det byggs allt fler öppna och förtätade kontorslandskap ökar vikten av att också ha tillgång till ”tysta” rum och konferensrum med hög ljudklass.
– Klarar skjutdörren 35 decibel räcker det i de flesta fall, konstaterar han.

Ett stort steg framåt

Markus Hammarström, regionchef på Midroc Bygg Syd, med flera kontorsprojekt på gång, är mycket positiv till den nya skjutdörren.
– Det finns stor efterfrågan på glasade skjutdörrar i kontorsmiljöer. Tidigare har det inte funnits sådana som klarar Boverkets rekommendationer. Så detta är ett stort steg framåt för att kunna skapa bättre arbetsplatser, säger han.
Ljudreduktionen är bara en i raden av innovationer som SSC gjort för att förbättra sina skjutdörrar. En annan klurig lösning är att skjutdörrarna försetts med justerbara hjul som går på golvskena istället för att hänga på hjul upptill som är det vanliga.
– För användaren har detta ingen större funktionell betydelse, men det ger dörren en mer robust känsla och vid monteringen har det en viktig funktion, avslutar Peter Forsséll.

anders@cco.se