SSC Wiklunds och Skellefteå museum i stort samarbete
De gamla basutställningarna på Skellefteå museum behövde förnyas efter nästan 30 år i bruk. Museet och SSC Wiklunds ingick i ett samarbete där en helt ny utställning togs fram. Efter två år och 95 montrar i 25 olika varianter är allt på sin plats och nyinvigningen av Storsia kunde hållas den andra helgen i april. Storsia är basutställningen som berättar om Skellefteå, Norsjö och Malås historia. Från 10 500 före vår tideräkning och fram till år 2020. Här kan du läsa mer om den: Storsia | Skellefteå museum Samarbetet började i mindre skala, men utvecklades med tiden. Första kontakten etablerades…
De gamla basutställningarna på Skellefteå museum behövde förnyas efter nästan 30 år i bruk. Museet och SSC Wiklunds ingick i ett samarbete där en helt ny utställning togs fram. Efter två år och 95 montrar i 25 olika varianter är allt på sin plats och nyinvigningen av Storsia kunde hållas den andra helgen i april.
Storsia är basutställningen som berättar om Skellefteå, Norsjö och Malås historia. Från 10 500 före vår tideräkning och fram till år 2020. Här kan du läsa mer om den: Storsia | Skellefteå museum
Samarbetet började i mindre skala, men utvecklades med tiden. Första kontakten etablerades redan i mars 2020 och har fortsatt fram till början på 2022. Projektledare och scenograf Eva Hellerqvist formgav montrarna och Anna Lindfors samt museets tekniker Peter Wiklund och Jimmy Brännström konstruerade montrarna i samarbete med SSC Wiklunds.
”De gamla basutställningarna var över 30 år gamla och behövde förnyas. En del av informationen var felaktig plus att fler perspektiv behövde lyftas. Det är många aspekter att tänka på när man gör en sån här renovering. Formen på montrarna är väldigt stilrena och det krävs speciallösningar för att dölja konstruktionen bakom, men även att glaset ska passa och hur skivorna ska ligga mot varandra.”, säger Anna Lindfors, projektledarassistent.
SSC Wiklund har gjort anpassningar, tillverkat och kört ut bitarna som sedan personalen på museet har monterat ihop och oljat in. Valet av material är grundläggande då föremålen som ska förvaras i montrarna kan vara upp till flera tusen år gamla och är därför väldigt känsliga för yttre påverkan av olika slag.
”Man får inte använda något material som kan avge sig emissioner. De kan bland annat orsaka besvärande lukt och därav påverka föremålet i montern. Desamma gäller både färg, lack och olja. Den här gången har man använt genomfärgade mdf-skivor, som sedan har oljats på plats”, säger John Hedlund, vd på SSC Wiklunds.
Han berättar även att det lokala samarbetet och en bra dialog med museets personal har varit väldigt viktigt för att kunna säkerställa ett riktigt bra slutresultat.