SSC lanserar unik brandklassad panel

Peter Forsséll tror inte att det finns någon plywoodpanel med högtryckslaminatyta i hela världen som kan leva upp till den europeiska brandklassen K210/B-s1,d0, se fakta längre ned. Klassificeringsdokumentet som visar att SSC:s panel klarar detta har utfärdats av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. – Tillsammans med Woodsafe Timber Protection i Västerås, som sedan mer än tio år tillbaka är vår leverantör av brandimpregnering, har vi därmed skapat en världsprodukt, konstaterar Peter Forsséll. Plywoodskivorna som används behandlas under tryck i stora kamrar. Vid händelse av brand smälter kristallerna i impregneringen och avger vatten och koldioxid. – Detta gör att skivan kolnar med ett…

Peter Forsséll tror inte att det finns någon plywoodpanel med högtryckslaminatyta i hela världen som kan leva upp till den europeiska brandklassen K210/B-s1,d0, se fakta längre ned. Klassificeringsdokumentet som visar att SSC:s panel klarar detta har utfärdats av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.
– Tillsammans med Woodsafe Timber Protection i Västerås, som sedan mer än tio år tillbaka är vår leverantör av brandimpregnering, har vi därmed skapat en världsprodukt, konstaterar Peter Forsséll.
Plywoodskivorna som används behandlas under tryck i stora kamrar. Vid händelse av brand smälter kristallerna i impregneringen och avger vatten och koldioxid.
– Detta gör att skivan kolnar med ett mycket odramatiskt och kontrollerbart förlopp, berättar Thomas Bengtsson, ägare till Woodsafe Timber Protection.

Paneler till Karolinska Institutet

En ny stor order på brandklassade paneler har SSC fått från NCC som bygger en aula med 1 000 sittplatser på Karolinska Institutet. Denna aula kommer att kunna användas för nobelföreläsningar, seminarier och events. Tanken är att Karolinska Institutet även ska kunna nyttja lokalen för föreläsningar kopplade till Institutets forsknings- och utbildningsverksamhet.
Både tak- och väggpanelen tillverkas och monteras av SSC. Totalt handlar det om 5 400 kvadratmeter brandklassad panel.
– Väggpanelen är mycket speciell eftersom den delvis kommer att vara prismaformad, allt i syfte att skapa en bra akustik i aulan. Denna order är ett bevis på att kvaliteten på våra paneler håller yttersta världsklass, säger Peter Forsséll.

Kommer att bli en storsäljare

Tillverkningen av SSC:s brandklassade paneler sker hos SSC Lindvalls i Kalix.
– Jag är övertygad om att den här typen av paneler kommer att bli en riktig storsäljare. Genom detta godkännande har vi en helt unik sits på marknaden, menar Mats Lindvall, VD vid SSC Lindvalls.
För att klara efterfrågan har SSC Lindvalls investerat för 4,5 miljoner kronor i en NC-maskin som är anpassad för panelhantering och då speciellt för akustikborrning samt en 17 meter lång UV-linje för ytbehandling av paneler.
Det finns stora fördelar med paneler som har en högtryckslaminatyta. Speciellt förtjusta i dem är arkitekterna. En annan fördel är att panelen är lätt att rengöra och att panelen inklusive ytskiktet bara kräver ett utrymme på 17 millimeter, vilket sparar golvutrymme i lokalen.
– Att det handlar om en naturlig träprodukt som är återvinningsbar är ytterligare ett stort plus, avslutar Peter Forsséll.

Fakta:
Följande krav och klassningar klarar SSC-panelen
Europeiska krav:
Reaction to Fire B-s1,d0

Nationella krav:
Tändskyddande beklädnad
K210/B-s1,d0

Danska krav:
Klass 1-beklädnad
Klass A-material.
Enligt DS-1065

anders@cco.se