SSC Klingan växer så det knakar

Sedan Staffan Hällgren, som tidigare var montör på SSC Klingan, 2002 blev delägare och VD har företaget genomgått en rejäl ansiktslyftning. Då höll de till i slitna lokaler i Kåge. Årsskiftet 2003/2004 flyttade SSC Klingan in i nya större lokaler på Hedensbyns industriområde i Skellefteå. 2005 kom snickaren Fredrik Nystedt in som delägare och produktchef. Han hade då först utbildat sig till dataingenjör vid Luleå tekniska universitet. När dessa två visionära ledare slog samman sina kloka huvuden uppstod en dynamik som medfört en snabb utveckling där man bland annat infört en hel del ny teknik. – Vi har nu 20…

Sedan Staffan Hällgren, som tidigare var montör på SSC Klingan, 2002 blev delägare och VD har företaget genomgått en rejäl ansiktslyftning. Då höll de till i slitna lokaler i Kåge. Årsskiftet 2003/2004 flyttade SSC Klingan in i nya större lokaler på Hedensbyns industriområde i Skellefteå.
2005 kom snickaren Fredrik Nystedt in som delägare och produktchef. Han hade då först utbildat sig till dataingenjör vid Luleå tekniska universitet. När dessa två visionära ledare slog samman sina kloka huvuden uppstod en dynamik som medfört en snabb utveckling där man bland annat infört en hel del ny teknik.
– Vi har nu 20 anställda. Sedan räknar vi med att kunna nyanställa 2-3 personer till under de närmaste tre åren, säger Staffan Hällgren.

Fantastisk bra ordning

Företaget har växt ur sina lokaler och det kommunala fastighetsbolaget Polaris, som äger SSC Klingans lokaler, har sett till så att dessa utökats med cirka 700 kvadratmeter. Nya maskiner för tre miljoner finns på plats och hela företaget har utbildats i lean-arbete.
– Vi har fått en fantastiskt bra ordning på alla plan i företaget, vilket är nödvändigt när vi ger oss in på denna spännande resa mot betydligt högre omsättning, konstaterar Staffan Hällgren.
När det gäller de nya maskinerna är deras uppgift att öka flexibiliteten och få upp farten på tillverkningen av de komplexa produkterna. SSC Klingan tillverkar glaspartier, innerdörrar och entrépartier, varav den största produktgruppen utgörs av glaspartier. Produkterna beställs bland annat till kontor, sjukhus, äldreboenden och skolor.
– Allt specialtillverkas och det finns inga färdiga modeller i lagret, berättar Fredrik Nystedt.

643612_021

Fasader till MOOD Stockholm

SSC Klingans senaste prestigeprojekt är tillverkningen av butiksfasaderna till den exklusiva gallerian MOOD Stockholm som invigdes den 23 mars. Ingen fasad till de 60 butikerna är den andra lik.
– Det fungerade klockrent. Sex butiksfasader i veckan levererades så det var ett mycket tight tidsschema, konstaterar Fredrik Nystedt.
Produktion av invändiga glaspartier till Risløkka kompetansesenter, som ska bli en stor gymnasieskola i Oslo, ligger nu i SSC Klingans pipeline och historiskt är nog entrépartiet till Sveriges Riksdag deras mest kända produkt.

Mer engagerade i säljprocessen

Sedan långt tillbaka tillhör företaget SSC-gruppen. Det innebär att SSC sköter all marknadsföring och försäljning.
– De senaste åren har vi blivit alltmer engagerade i säljprocessen, där våra tydliga 3D-ritningar är ett stort stöd för SSC:s säljare, berättar Fredrik Nystedt.
Staffan Hällgren konstaterar att SSC Klingans medlemskap i SSC är en förutsättning för den snabba expansionen som väntar.
– SSC är ett starkt varumärke och en garant för att hela leveransen till kunden håller hög kvalitet och att kunden får en bra service under hela byggprojektet, säger han.
Peter Forsséll, VD för SSC Skellefteå, ser mycket positivt på framtiden för SSC Klingan.
– De har bäddat väl för en expansion och vi är mycket glada över att ha med dem som medlemmar och kunna erbjuda deras produkter till våra kunder, säger han.

Fredagen den 27 april inviger SSC Klingan de nya lokalerna.

anders@cco.se