SSC ”hjältar” vid bygget av Stockholm Waterfront

Projektet Stockholm Waterfront startades 2005, när Stockholms stad bad investerings- och fastighetsutvecklingsbolaget Jarl Asset Management lämna förslag på hur området vid Klara postterminal kunde utvecklas. Postterminalen skulle rivas och nu fanns möjlighet att skapa något nytt och spännande på denna plats som ligger alldeles intill Klarabergsviadukten. Det var inte lätt att hitta en bra lösning för den triangelformade tomten. Arkitektfirman White kom fram till att det bästa var att dela upp tomten i tre fastigheter. En stor kontorsbyggnad, en lägre kongressanläggning och mellan dessa byggnader ett hotell. Peab anlitades som totalentreprenör för kontoren och de stod också för utförandeentreprenaden för…

_DSC8755

Projektet Stockholm Waterfront startades 2005, när Stockholms stad bad investerings- och fastighetsutvecklingsbolaget Jarl Asset Management lämna förslag på hur området vid Klara postterminal kunde utvecklas. Postterminalen skulle rivas och nu fanns möjlighet att skapa något nytt och spännande på denna plats som ligger alldeles intill Klarabergsviadukten.

Det var inte lätt att hitta en bra lösning för den triangelformade tomten. Arkitektfirman White kom fram till att det bästa var att dela upp tomten i tre fastigheter. En stor kontorsbyggnad, en lägre kongressanläggning och mellan dessa byggnader ett hotell.

Peab anlitades som totalentreprenör för kontoren och de stod också för utförandeentreprenaden för hotellet och kongresslokalen.
– Bygget av Stockholm Waterfront ställde enorma krav på projektering, riskbedömning och inte minst på logistiken, eftersom det skulle ske mitt inne i centrala Stockholm, berättar Torbjörn Berglund.
– För att klara logistiken på ett bra sätt krävde vi just-in-time leveranser på minutnivå av våra underentreprenörer, inflikar Bengt Strandlund, produktionschef vid Peab Sverige AB.

En leverantör med kapacitet

I samråd med Jarl Asset Management valde Peab att köpa både leverans och montage av specialinredningar, dörrar samt brandklassade vägg- och takpaneler från SSC.
– Vi sökte efter en entreprenör som hade rätt pris och kapacitet att klara ett så omfattande arbete och det hade SSC, säger Bengt Strandlund.

_DSC6752SSC Skellefteå AB:s vd Peter Forsséll konstaterar att Stockholm Waterfront var en prestigeorder för dem, vilken både gav god beläggning i medlemsföretagens fabriker och bland montörerna. Ett 30-tal montörer var igång samtidigt under de mest intensiva månaderna.
– Vår projektledare Ulf Andersson och hans team, montörerna och medarbetarna i våra fabriker har i det här projektet gjort ett helt fantastiskt jobb som vi är mycket stolta för, säger han.
– Och att det gått så bra beror också till stor del på att vi haft ett så bra samarbete med projektledningen för bygget, med Peab och med White Arkitekter, inflikar Ulf Andersson.

Kontorsdelen Waterfront Building, som består av 24 600 kvadratmeter kontorslokaler och rymmer 3 000 personer, togs i bruk redan i december 2009.

Fyrstjärniga Radisson Blu Waterfront Hotel, med 414 rum, öppnades den 20 januari i år och samtidigt smygöppnade Stockholm Waterfront Congress Center som är en av Nordens största anläggningar för möten och evenemang. Den officiella invigningen av kongresscentrat, vilket liksom hotellet drivs av Rezidor Hotel Group, kommer att ske någon gång under våren.

Med Stockholm Waterfront Congress Centre ökar Stockholm avsevärt sin dragningskraft som internationell konferensstad. Kongresshallen rymmer 3 000 deltagare och dessutom finns en bankettsal med plats för 2 000 sittande matgäster. Här finns också mängder av andra mötesrum i olika storlek med plats för cirka 1 000 gäster.

Många speciella lösningar

Totalt har SSC:s montörer satt in 820 dörrar i Stockholm Waterfront.
– Och till kongresscentrat har vi bland annat levererat brandklassade paneler, receptionsdiskar, kaffestationer och inredning i de audiovisuella konferensrummen, berättar Peter Forsséll.

Här finns många speciella lösningar, som väggar med inbyggd belysning och receptionsdiskar byggda med en spännande kombination av glas och trä.

Både Bengt Strandlund och Torbjörn Berglund är mycket nöjda med slutresultatet som SSC kunde uppvisa.
– Det som besökare och gäster lägger märke till är ju ytskiktet och i det här fallet är detta i toppskick tack vare SSC:s insats, avslutar Torbjörn Berglund.

anders@cco.se