SSC först i världen med säkerhetsklassat glasparti i trä enligt RC4

När arkitekter och byggherrar vill skapa tilltalande miljöer i t ex en bank, butik eller offentlig miljö finns ibland behov av skalskydd. För att skydda personal, värdesaker eller känslig utrustning så har endast glaspartier i stål funnits att tillgå - fram tills idag. Nu lanserar vi ett helt nytt och unikt glasparti i trä, New Protect, vilket överträffar allt på marknaden då det blivit godkänt enligt EN 1627 RC4. Det innebär att man nu kan få ett skalsäkrat glasparti helt utan avkall på design. Hela projektet började med en förfrågan från en kund som hade problem med att hitta ett…

När arkitekter och byggherrar vill skapa tilltalande miljöer i t ex en bank, butik eller offentlig miljö finns ibland behov av skalskydd. För att skydda personal, värdesaker eller känslig utrustning så har endast glaspartier i stål funnits att tillgå – fram tills idag.
Nu lanserar vi ett helt nytt och unikt glasparti i trä, New Protect, vilket överträffar allt på marknaden då det blivit godkänt enligt EN 1627 RC4. Det innebär att man nu kan få ett skalsäkrat glasparti helt utan avkall på design.

Hela projektet började med en förfrågan från en kund som hade problem med att hitta ett glasparti i stål med tillräckligt hög säkerhetsklassificering. Det triggade ingenjörerna på SSC att ta fram ett glasparti i trä som kunde leverera säkerhet enligt de höga kraven som kunden hade. Det nya glaspartiet utvecklades sedan på rekordtid hos SSC Klingan i Skellefteå för att sedan genomgå skarpa tester hos RISE i Borås (f d Statens Provningsanstalt).

Klassificeringen RC4 innebär att glaspartiet måste, under totalt 10 minuter, kunna motstå angrepp från en inbrottstjuv utrustad med sedvanliga inbrottsverktyg som kofot, yxa, borrmaskin, huggmejsel, bult- och plåtsax vilket glaspartiet klarade av utan problem.

Fredrik Nystedt, produktutvecklare på SSC Klingan berättar: – ”Det blev intensivt att på så kort tid utveckla ett glasparti i trä med denna höga säkerhetsklassificering. Det har ju aldrig gjorts förut.”

Strax före testet, så valde kunden att höja säkerhetskravet till RC5 (på glas- och karminfästningen) vilket medförde att produkten behövde motstå angrepp under ytterligare fem minuter från verktyg som t ex vinkelslip och tigersåg. Även detta avklarades utan problem.

– ”En kul grej var att när säkerhetsklassificeringen skulle genomföras så kunde testpersonalen inte hitta igen stålfönstren. Till slut insåg de att det var glaspartier i trä som skulle testas. Något liknande hade de aldrig tidigare provat.” fortsätter Fredrik.

Trä innebär fler möjligheter

Valmöjligheterna när det gäller träslag blir också fler eftersom hela säkerhetsklassningen genomfördes med ett glasparti i furu vilket är det mjukaste träslaget man jobbar med. Det innebär att de flesta träslag nu kan användas till det nya supersäkra glaspartiet. Dessutom blir partiet även brandskyddat enligt EI30 och kan levereras FSC-klassificerat dvs som hållbar produkt.

– ”New Protect kommer att bli en välkommen nyhet för de arkitekter och byggherrar som ogärna vill kompromissa med design och inredningslösningar på grund av skalskyddade miljöer. Nu kan vi erbjuda branschens säkraste lösning på det problemet.” avslutar Kenneth.

anders@cco.se