Specialtillverkade SSC-dörrar i Oslos nya operahus
– Ja, nog har det varit lite av ett specialuppdrag. Dels handlar det om ett annorlunda material, ammoniakbehandlad ek, dels är också ett antal av dörrarna ovanligt stora, säger Magnus Lindgren, säljare på SSC. Flera av dörrarna sitter på ”hedersplats” i anslutning till den stora huvudsalen i operahuset. Ammoniakbehandlingen har gjorts av en norsk leverantör. Metoden innebär att ekbeklädnaden genomfärgas i en stor behållare vilket ger ett väldigt speciellt, nästan svart, utseende. Och produktionsmässigt kräver den här material- och dörrtypen en kompetens utöver det vanliga. – Det är ett begränsat antal tillverkare som klarar sådana här jobb, och glädjande nog…
– Ja, nog har det varit lite av ett specialuppdrag. Dels handlar det om ett annorlunda material, ammoniakbehandlad ek, dels är också ett antal av dörrarna ovanligt stora, säger Magnus Lindgren, säljare på SSC.
Flera av dörrarna sitter på ”hedersplats” i anslutning till den stora huvudsalen i operahuset. Ammoniakbehandlingen har gjorts av en norsk leverantör. Metoden innebär att ekbeklädnaden genomfärgas i en stor behållare vilket ger ett väldigt speciellt, nästan svart, utseende. Och produktionsmässigt kräver den här material- och dörrtypen en kompetens utöver det vanliga.
– Det är ett begränsat antal tillverkare som klarar sådana här jobb, och glädjande nog tillhör vi dem. Och det krävs inte bara en flexibel produktionsteknik, du måste också ha en hög kunskapsnivå hela vägen från produktions- till säljorganisationen för att kunna föra en dialog med kunden och därigenom nå optimalt slutresultat, säger Magnus.
Som så många gånger förr spelade även SSCs erfarenhet en roll i sammanhanget.
– Vi är kända för att vara bra på det som är lite mer exklusivt och komplext än vanligt, och det är förstås en trygghet när kunderna söker leverantörer, påpekar Magnus.
Exklusivt och komplext är för övrigt en mycket träffande rubricering för hela detta opera-projekt. Arkitekter är de internationellt mycket välrenommerade Snøhetta AS. Till de mest spektakulära inslagen hör den smått gigantiska ljuskronan i huvudsalen, 8,5 ton tung med en diameter på 7 meter.
– Det är förstås kul och hedrande att få bidra i ett sånt här prestigeprojekt. Men viktigast är de nya kunskaper och erfarenheter det ger oss, som i sin tur gynnar alla våra andra kunder, avslutar Magnus Lindgren.