Smarta dörrar från SSC i Orkanen

Detta husbygge i 600 miljonersklassen var ett projekt med aktörer från flera länder. För utformningen stod den schweiziska arkitektbyrån Diener & Diener. Byggherre var DIL Nordic AB, ett dotterbolag till Deutsche Bank Group och totalentreprenör var det tyska företaget Heitkamp som gjorde debut på den svenska byggmarknaden. De genomförde projektet i samarbete med ett annat tyskt företag Martin Oetken Norden AB. – Detta var första gången som vi samarbetade med ett tyskt byggföretag på svensk mark. Det var en spännande och utvecklande resa, säger Magnus Lindgren, säljare vid SSC. Intelligenta dörrar SSC levererade och monterade ett tusental massiva trädörrar och…

IMG_9967

Detta husbygge i 600 miljonersklassen var ett projekt med aktörer från flera länder. För utformningen stod den schweiziska arkitektbyrån Diener & Diener. Byggherre var DIL Nordic AB, ett dotterbolag till Deutsche Bank Group och totalentreprenör var det tyska företaget Heitkamp som gjorde debut på den svenska byggmarknaden. De genomförde projektet i samarbete med ett annat tyskt företag Martin Oetken Norden AB.
– Detta var första gången som vi samarbetade med ett tyskt byggföretag på svensk mark. Det var en spännande och utvecklande resa, säger Magnus Lindgren, säljare vid SSC.

IMG_9926Intelligenta dörrar

SSC levererade och monterade ett tusental massiva trädörrar och glaspartier i Orkanen.
– Av dessa utgörs hälften av intelligenta dörrar som till exempel kan öppnas på distans, berättar Thomas Zellmer, montör vid SSC.
Han konstaterar att det finns stora skillnader mellan hur man driver ett bygge i Sverige och i Tyskland
– Tyskarna har en mycket striktare hierarki än vad vi är vana vid. Dessutom är det mindre samordning mellan underentreprenörerna på bygget. Det vi kan lära från tyskarna är att bättre dokumentera vad som händer och sker i projektet, säger Thomas Zellmer.

Dörrarna som används i Orkanen är 2,4 meter höga, försedda med svart laminat och med dörrkarmar i plåt. Denna typ av karmlösning, som underlättar kompletterande installationer i de ”smarta” dörrarna, är ny för SSC.
– SSC:s del i bygget har fungerat mycket bra, avslutar Lars Berger.

Malmö Högskola startades 1998 och är landets åttonade största lärosäte när det gäller akademisk utbildning. Den spelar en central roll i den förvandling från industristad till kunskapsstad som Malmö genomgår. I den nya högskolebyggnaden Orkanen som stod klar inför höstterminen 2005 omfattar 43 000 kvadratmeter lokalyta.

anders@cco.se