Konstnär bygger gränslös trätrappa

– Eftersom jag är arkitekt i botten känns det mycket inspirerande att kunna ge sig på trätrappan utan att behöva ta hänsyn till några gränser, säger Ragna Berlin. – Förhoppningsvis kan det här udda projektet sporra oss i vår produktutveckling, säger SSC Trätrappors vd Bengt Lindgren. Ragna Berlins arbete på SSC Trätrappor, som inleds den 16 februari, ingår som en del i Museum Anna Nordlanders projekt CAP- Cooperation for Art Production. I detta projekt arbetar museet med att utveckla samarbetsformer kring konst, genom att bjuda in en konstnär för att skapa konstverk i samarbete med ett företag i Västerbotten. Ragna…

Konstnären Ragna Berlin
Konstnären Ragna Berlin
– Eftersom jag är arkitekt i botten känns det mycket inspirerande att kunna ge sig på trätrappan utan att behöva ta hänsyn till några gränser, säger Ragna Berlin.
– Förhoppningsvis kan det här udda projektet sporra oss i vår produktutveckling, säger SSC Trätrappors vd Bengt Lindgren.

Ragna Berlins arbete på SSC Trätrappor, som inleds den 16 februari, ingår som en del i Museum Anna Nordlanders projekt CAP- Cooperation for Art Production. I detta projekt arbetar museet med att utveckla samarbetsformer kring konst, genom att bjuda in en konstnär för att skapa konstverk i samarbete med ett företag i Västerbotten.

Ragna Berlin är både utbildad konstnär och arkitekt. Hon arbetar med olika typer av medier; skulptur, måleri, installation och fotografi. I hennes verk finns ofta ett stort mått av humor. Genusperspektivet är också en grundstomme. Hon skapade stora rubriker i samband med ett konstprojekt i Stockholms kyrkor. Där ingick ett fotomontage föreställande påven Johannes Paulus, Saddam Hussein och Hitler avspänt placerade sida vid sida. Ett annat fotoprojekt med uppsnittade tjurpungar väckte också stor uppmärksamhet.

Bengt och Ragna

Projektet på SSC Trätrappor började den 3 januari när Ragna besökte företaget. Sedan åkte hon tillbaka till ateljén i New York och arbetade med skisserna. Tillsammans med SSC Trätrappors medarbetare har Ragna Berlin skissat fram en idé, som ska realiseras under tre intensiva veckor. Till sin hjälp har hon de erfarna specialsnickarna Jörgen Haraldsson och Joakim Granström.

– Vi passar på att genomföra det här projekt under en period av året när det är lite lugnare i fabriken. Det ska bli mycket spännande att se vart det landar, säger Bengt Lindgren.
Vad som händer med den ”den gränslösa trätrappan” efter vernissagen är inte helt klart.
– Förhoppningsvis kan den användas som offentlig utsmyckning, avslutar Ragna Berlin.

Mer information:
Bengt Lindgren, SSC Trätrappor, 070-667 56 70
Maria Backström, Museum Anna Nordlander, 070-552 41 41
Ragna Berlin, konstnär, 070-731 55 22

anders@cco.se