Brandskyddade glaspartier som kan rädda liv

– En timme som kan utgöra skillnaden mellan liv och död för de som vistas på andra sidan glaspartiet, konstaterar Fredrik Nystedt, utvecklingschef vid SSC Klingan AB, som producerar glaspartierna. I december 2010 erhöll SSC Klingan typgodkännandet från certifieringsföretaget SP SITAC för sina nyutvecklade glaspartier. SP SITAC verifierar i detta att glaspartierna klarar kraven för brandklasserna E 60 och EI 60. 60 handlar i det här fallet om minuter. E innebär att sticklågor och heta gaser inte läcker ut genom glaspartiet i så hög grad att de kan antända material i närheten och I betyder att glaspartiet inte överskrider en…

SSC-Klingan-webb– En timme som kan utgöra skillnaden mellan liv och död för de som vistas på andra sidan glaspartiet, konstaterar Fredrik Nystedt, utvecklingschef vid SSC Klingan AB, som producerar glaspartierna.

I december 2010 erhöll SSC Klingan typgodkännandet från certifieringsföretaget SP SITAC för sina nyutvecklade glaspartier. SP SITAC verifierar i detta att glaspartierna klarar kraven för brandklasserna E 60 och EI 60.

60 handlar i det här fallet om minuter. E innebär att sticklågor och heta gaser inte läcker ut genom glaspartiet i så hög grad att de kan antända material i närheten och I betyder att glaspartiet inte överskrider en viss kritisk temperatur.

– I våra nya glaspartier har vi dubbla glas i samma karm. Det gör stor skillnad jämfört med om man bara använder ett glas, berättar Fredrik Nystedt.

En specialitet som SSC är ensamma om på marknaden och som har stor betydelse för brandsäkerheten är att i glaspartierna ha typgodkända eldragningar som läggs in redan i fabriken.

– Det innebär att vi inte behöver ta upp hål för elledningarna vid monteringen. Om man gör så finns stor risk att brandskyddet försämras, säger Fredrik Nystedt.
Han anser att beställarna på den svenska marknaden är lite för slappa vad gäller krav på att glaspartierna ska vara typgodkända.

– Annat är det i Norge. Där är de stenhårda på den punkten. Här har vi i Sverige mycket att lära oss, menar Fredrik Nystedt.

Ett försprång på marknaden

Till grund för SSC:s nya typ av glaspartier finns mångårig erfarenhet och ett idogt utvecklingsarbete kring användningen av brandskyddsglas och moderna brandglasningsmetoder. Med dessa glaspartier kan SSC uppfylla de mest varierande behov. Allt från individuell anpassning med stora modulmått, olika träslag och estetisk design till rena standardutföranden.

– Att de nya glaspartierna är kvalitetssäkrade, dels via intyg från glastillverkaren och dels via minst tre egeninitierade provtillfällen vid ackrediterade testinstitut ger oss ett försprång på marknaden, avslutar Peter Forsséll

anders@cco.se