Ansiktslyftning för Nynäshamns bibliotek

När Folkets Hus i Nynäshamn byggdes 1974 inrymdes ett bibliotek i lokalerna. Inredningen som nu byts ut sattes in den gången, för 31 år sedan. De befintliga färglösa hyllorna är i plåt och Helen Armborn ser fram emot att få ersätta dem med trähyllor. – Vi passar också på att möblera om i bokfloran. Eftersom de nya hyllorna är specialanpassade för bibliotek kommer det att bli en mycket luftigare lösning, konstaterar Helen Armborn. Biblioteksdisken från SSC Lindvalls blir betydligt lägre än dagens, vilket är speciellt bra för de rullstolsburna låntagarna och personalens nya terminalbord är flexibla och ergonomiskt utformade. Veckan…

Mats Lindvall poserar på Bok- & biblioteksmässan.
Mats Lindvall poserar på Bok- & biblioteksmässan.

När Folkets Hus i Nynäshamn byggdes 1974 inrymdes ett bibliotek i lokalerna. Inredningen som nu byts ut sattes in den gången, för 31 år sedan. De befintliga färglösa hyllorna är i plåt och Helen Armborn ser fram emot att få ersätta dem med trähyllor.
– Vi passar också på att möblera om i bokfloran. Eftersom de nya hyllorna är specialanpassade för bibliotek kommer det att bli en mycket luftigare lösning, konstaterar Helen Armborn.

Sambibliotek i Härnösand: Fo:ra horisont hyllsystem
Sambibliotek i Härnösand: Fo:ra horisont hyllsystem

Biblioteksdisken från SSC Lindvalls blir betydligt lägre än dagens, vilket är speciellt bra för de rullstolsburna låntagarna och personalens nya terminalbord är flexibla och ergonomiskt utformade.

Veckan före midsommar blir det aktuellt med invigning av det renoverade biblioteket.
– Det känns som en nystart för verksamheten, säger Helen Armborn.

De aktuella biblioteksmöblerna ingår i SSC Lindvalls produktserie Fora Horisont som de tagit fram tillsammans med inredningsarkitekterna Mårten Cyrén och Bertil Harström. I flera av senare års större svenska biblioteksprojekt har Fora använts. Fora Horisont, som erhållit utmärkelsen Utmärkt Svensk Form, finns bland annat på Sambiblioteket i Härnösand, universitetsbiblioteket i Östersund och i Haninge Kulturhus. SSC Lindvalls har även lyckats med konststycket att sälja biblioteksmöbler till Italien.

– Flera bibliotek i Milano har valt att köpa möbler från oss, berättar Mats Lindvall.

Östersund Mitthögskolan: Fo:ra horisont hyllsystem
Östersund Mitthögskolan: Fo:ra horisont hyllsystem

I samband med Bok- och biblioteksmässan i Göteborg 2004 lanserade SSC Lindvalls en ny inklädd bibliotekshylla, Fora Nova. Den modellen har många integrerade funktioner, samt ett modernt formspråk och färgsättning.
– Under 2004 sattes Fora Nova-hyllor in på Södertörns högskolebibliotek. I dagens arkitektur är det vanligt med stora ytor innehållande mycket glas och betong. Där passar Nova väl in med sin fylliga form i kombination med träets och färgernas värme, säger Gunvor Stenberg, säljare vid SSC Lindvalls.

Haninge kulturhus: Fo:ra horisont hyllsystem
Haninge kulturhus: Fo:ra horisont hyllsystem

Mer information:
Mats Lindvall, vd, SSC Lindvalls, 0923 – 797 31
Gunvor Stenberg, säljare SSC Lindvalls, 0910-72 59 39
Helen Armborn, bibliotekschef, Nynäshamns kommun, 08-520 68 306

SSC är Skandinaviens ledande leverantör av byggnadssnickerier såsom fönster, dörrar, trappor och specialsnickerier. Bolaget ägs av 8 snickerifabriker som via SSC Skellefteå AB säljer och marknadsför sina produkter. Samarbete sker även med fabriker utanför ägargruppen. Försäljningskontoret finns i Skellefteå och gruppen omsätter 400 miljoner kronor och har 400 medarbetare.

En av medlemmarna i den ekonomiska föreningen är familjeföretaget SSC Lindvalls i Kalix som tillverkar specialinredningar och biblioteksmöbler. Företaget startades på 1920-talet, har 16 anställda och omsatte 15 miljoner kronor 2004.

Pressbild 1Pressbild 2Pressbild 3Pressbild 4Pressbild 5

anders@cco.se