SSC lanserar ny vindslucka för passivhus

I Tyskland är intresset för passivhus starkast i Europa. Här finns mer än 8 000 passivhus. Bakom utvecklingen i Tyskland ligger bland annat de höga energipriserna. Landet har cirka tre gånger högre energipriser än i Sverige. I Tyskland finns också en speciell certifiering som garanterar att husen och komponenterna uppfyller normerna för ett passivhus. Husfabrikanter i Tyskland har länge sökt efter bra lösningar för vindsluckor i passivhus. SSC har nu utvecklat en sådan med ramen gjord i spånplatta och med en plastlucka. Tillverkningen av den sker hos SSC Lex Produktion i Sundsvall. – Detta är en produkt som vi på…

vindsluckaI Tyskland är intresset för passivhus starkast i Europa. Här finns mer än 8 000 passivhus. Bakom utvecklingen i Tyskland ligger bland annat de höga energipriserna. Landet har cirka tre gånger högre energipriser än i Sverige. I Tyskland finns också en speciell certifiering som garanterar att husen och komponenterna uppfyller normerna för ett passivhus.

Husfabrikanter i Tyskland har länge sökt efter bra lösningar för vindsluckor i passivhus. SSC har nu utvecklat en sådan med ramen gjord i spånplatta och med en plastlucka. Tillverkningen av den sker hos SSC Lex Produktion i Sundsvall. – Detta är en produkt som vi på sikt hoppas kunna sälja till tillverkare av passivhus i hela norra Europa, säger Johan Jonsson.

Får ett lågt U-värde

U-värdet för en ”vanlig” vindslucka av god kvalitet ligger mellan 0,55-1,0. – Även om detta är hyggliga värden duger det inte i ett passivhus. Har man en vanlig lucka kan det nämligen uppstå kondensproblem, berättar Johan Jonsson.

Eftersom isoleringen på vinden i ett passivhus brukar vara 40-60 centimeter finns möjlighet att sätta dit en högre lucka.
– Om överlucka Lux, monteras på vår standardlucka, Lux, når man upp till den höjden och kommer då ner till ett U-värde på cirka 0,33, en tillräckligt låg nivå för ett passivhus, avslutar Johan Jonsson.

anders@cco.se